piątek, 18 stycznia 2013

Piątkowy Łosoś

Choroba znów zagościła w naszym domku ale tylko mojego mężulka dopadła. Na szczęście on jak choruje to zdecydowanie jest bardziej żywy ode mnie:D. Dziś moje kochanie przygotowało przepyszną kolację:D
Grillowanego łososia z sosem z buraczków i soku z limonek + glazurowane buraczki z miodem.

Muszę przyznać że byłam sceptyczna jeśli chodzi o to połączenie.... o jakże się myliłam. Słodkie buraczki i delikatny sos buraczkowy idealnie się komponowały. 
Buraczki z miodek glazurowane na patelni smakowały wyśmienicie. Paszczak dzisiaj zdecydowanie odczarował pospolitego buraka:D

 
A oto przepis dla 2 osób.

Potrzebujemy:

Dwa filety łosiosa
5 niedużych buraczków
1 limonka
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka musztardy ( ostrej )

Przygotowanie:

Nasalamy łososia i odstawiamy do lodówki
Gotujemy buraczki bezpośrednio w wodzie lub co jest lepsze na parze
Gdy będę już miękkie ścinamy boki tak by został nam środek buraczków, który kroimy w kostkę i odstawiamy.
Ścinki z buraka kroimy drobno i wrzucamy do blendera. Dodajemy pól soku, który nam wyszedł z limonki, musztardę, wodę  i oliwę cały czas blendując buraczki aż uzyskamy idealnie gładką konsystencję.
Wrzucamy łososia na grilla elektrycznego lub do piekarnika.
 Na patelnię wrzucamy miód i czekamy aż się lekko spieni. Następnie wrzucamy buraczki pokrojone wcześniej w kostkę i resztę soku z limonki. Potrzymać buraczki na patelni aż będą przyrumienione. 
Pamiętajcie aby łososia za długo nie trzymać na grillu ( piekarniku ) aby go nie wysuszyć. Tak na prawdę wystarczy mu 10-15 min max.

Gdy już wszystko mamy gotowe układamy na talerzy i szybko zjadamy aby nikt nam się nie dorwał to talerza :D

 

Smacznego

1 komentarz:

  1. Types Of Mulch Uses and Benefits of Rubber Mulch

    My weblog - poss.unair.ac.id
    My page tree nursery milwaukee

    OdpowiedzUsuń