wtorek, 1 lutego 2011

Przepyszna zupa czosnkowa:) Polecam

Teraz chyba wszyscy chorują. Taki okres niestety. No ale żeby szybciej eliminować objawy przeziębienia przedstawiam pyszny przepis na pyszną zupkę czosnkowo-serową:D ( sprawdzony )

Składniki

  • ok 8 -- 10 ząbków czosnku
  • 1,2 l wody
  • kostka rosołowa
  • 2-3 trójkąciki serka topionego
  • sól
  • 50 g sera żółtego
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)
  • bułka do grzanek
  • oliwa lub olej do podsmażania czosnku i grzanek


Krok 1.
Czosnek kroję na drobne kawałki.
Krok 2.
3/4 pokrojonego czosnku podsmażam na oleju na patelni, aż delikatnie się zrumieni, ale tak odrobinkę.
Krok 3.
Do garnka wlewam około 1,2 litra wody, dodaję kostkę rosołową i zagotowuję. Dodaję serki topione, ja napisałam, że trójkąciki, ale to równie dobrze może być taki serek prostokątny, po prostu jego dajcie tak ciut mniej niż połowę.
Następnie wrzucam czosnek zarówno ten podsmażony jak i ten co nie był podsmażany. Gotuję. Doprawiam solą i pieprzem. Ja gotuję jakieś 25 minut.
Dodaję też starty ser żółty, ale to już na sam koniec by się rozpuścił i fajnie ciągnął.
Krok 4.
Bułkę kroję w kostkę. Na patelnię (ja zawsze wykorzystuję tą po czosnku) wlewam troszkę oleju i wrzucam pokrojoną bułkę. Podsmażam obracając kostki, aż staną się rumiane i chrupkie.
Do kokilek nalewam zupę, posypuję troszkę parmezanem (ale to nie jest konieczne) i podaję z grzankami. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz