Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 roztrzepane jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 1/4 szklanki mleka
Ciasto najlepiej smakuje z zimnym mlekiem:) |
| Sposób przygotowania:
- 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
- Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
- 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
- Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
- 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 55 minut w 190 C (sprawdzić patyczkiem).
|
Komentarze
Prześlij komentarz