Masa marcepanowa ( lukier plastyczny )

Nie mogę się nadziwić jak piękne wypieki wychodzą z masą marcepanową:) Jakie cuda można zrobić. Postanowiłam odszukać przepis na taką masę i będę działać:D
Składniki
Przepis
  • 1/4 litra wody
  • 12 dag tłuszczu (oleju, masla lub margaryny)
  • 1/4 kg mąki pszennej
  • 1 kg cukru pudru
  • 1 olejek migdałowy
Wodę zagotować z tłuszczem. Do gotującej się dodać makę i mieszać (najlepiej użyć drewnianej łyżki) kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia. Ja drobię na kawałki – wtedy stygnie błyskawicznie. Teraz trzeba dodać 1 kg cukru pudru i wyrabiać w rękach. Nie ma sensu po trochu (zabiera tak sporo czasu) – można śmiało wsypywać dużo – na trzy, cztery razy (masa i tak wchłonie wszystko). Uwaga! – nie można oszczędzać na cukrze pudrze – musi wejść prawie kilo, a najlepiej wszystko. Gdy doda się olejku marcepanowego – masa ma lepszy zapach i smak. I tyle :) Banalnie proste a znakomite!



- do barwienia można używać barwników spożywczych każdego typu (w paście, w proszku, w płynie) – jednak gdy się używa w płynie – ciasto się nieco rozrzedza i lepi do rąk, i wtedy trzeba dodać cukru pudru.
- do wałkowania warto używać papieru do pieczenia na spód
- jak przekładać masę marcepanową? – rozwałkowany na papierze do pieczenia cienki placek przekładamy nad tort, obracamy zdecydowanym ruchem ręki i placek sam spada na ciasto. Jeśli się rozrywa (choć przy zachowanych proporcjach nie powinien) – można dodać nieco tłuszczu (olej, masło lub margaryna) i rozwałkować ponownie, po czym próbować nałożyć na tort jeszcze raz.
- lepienie figurek z lukru plastycznego i masy marcepanowej (używam osobnych nazw gdyż: masa marcepanowa jest z olejkiem migdałowym, natomiast lukier plastyczny może być bez niczego, bądź z innymi aromatami): przez przystąpieniem do lepienia figurek warto do masy dodać nieco tłuszczu (czubeczek łyżeczki na figurkę wielkości palca – olej, margaryna lub masło bez różnicy). Wtedy masa jest bardziej plastyczna i ładnie się błyszczy. Chroni ją to także przed pękaniem podczas schnięcia. Gdy figurka przy wysychaniu pęka – dodać trochę wody, wyrobić masę jeszcze raz, dodać tłuszczu i ulepić od nowa.
- czym przyklejać dekoracje z masy marcepanowej lub lukru plastycznego? można miodem, ale moim zdaniem najlepiej się sprawdza użycie pianki marshmallow (piankę wkładamy do kubeczka z łyżką wody, włączamy kuchenkę mikrofalową na chwilkę i patrzymy aż pianka się rozpuści. Mieszamy z wodą w kubeczku i gotowe – taki klej trzyma nawet ciężkie elementy i opiera się grawitacji :)
- przechowywanie masy: Masę można zamknąć w słoiczku lub woreczku i wsadzić do zamrażalnika. Gdy jest potrzebna, należy po prostu rozmrozić i tyle. Zachowuje swoje wszystkie właściwości. 





 Zdjęcia zapożyczone z różnych blogów:)

Komentarze

  1. A czym jeszcze mozna przyklejac ozdoby z masy marcepanowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta masa nie ma nic wspólnego z marcepanem! Marcepan to migdały zmielone i cukier puder a nie parzona mąka! To jakby jeść surowe ciasto na ptysie..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty